KÁOSZ a reptereken – Miért késik nyáron ennyi gép?

Rövid összefoglaló mi zajlik most nyáron a reptereken, miért van ennyire sok fennakadás, törlés, késés és meddig fog mind ez tartani? Mit tehetünk, hogy ne menjen tönkre a nyaralásunk?

Most már hivatalosan is itt a nyári szezon, az elmúlt 2 évhez képest rengeteg, de tényleg iszonyú mennyiségű repülő akar felszállni és eljutni A-ból B-be. A fő probléma pedig, hogy az évek alatt kieső földiszemélyzetet és légiutaskísérőket nem igazán sikerült pótolni, sőt!

Ezen 2 folyamat eredménye, amit ma látni nap mint nap a repülőtereken, és nem, nem csak a fapadosok késnek – persze nekik maguk felé megengedőbb a céges szabályzatuk, illetve az olcsóbb jegyárnak van egy olyan hátránya, hogy megpróbálják a költségeket minél alacsonyabban tartani, azaz kevésbé tudják pótolni a kimaradt járatokat – de minden légitársaságot és minden repülő utast érint.

Megoldásra sajnos idén nyáron hiú ábránd lenni várni. Így érdemes azzal kalkulálni, hogy a gépet átpakolhatják reggelről estére és vissza – 14 nappal indulás előttig, inkább nem is kalkulálni semmivel, ev a végső dátum amíg érdembe tudnak módosítani, büntetés nélkül – viszont ami talán rosszabb ennél rosszabb, hogy 1-2 óra késés teljesen normális lett.

Na de ennek az oka, bármiből fakadhat, mi speciel azért késtünk Jordánia felé mert kaptunk egy légtérzárt (Kelet felé a katonai repülőkről se feledkezzünk meg, az tovább növeli a problémákat), visszafelé pedig a lassú földi becsekkolás miatt.

Ezeknél látható volt az ok, és hát egyik se éppen a WizzAir hatásköre volt – természetesen ilyenkor a reggeli 1-2 órás késés egész nap viszi magával a gép, sőt inkább növeli, épp a fent írtak miatt – persze nem azt mondom, hogy néha nem épp a WizzAir hibázik, de közel se olyan fekete vagy fehér ez a kérdőskör, amikor panaszkodunk, hogy miért késik megint a gépünk.

Mit tehetünk tehát, vagy mire számíthatunk?

Összefoglalva semmi jóra 😀 De azért, érdemes képben lennünk, hogy ma mely reptereken van komoly probléma! (Javaslom Googlebe mindig keressünk rá, az adott úticél repterére, hogy van e valami infó), mert csak júniusban káosz volt már az Amszterdami, a Dublini, a Manchesteri reptereken!

Ezeken a helyeken nem volt ritka az 5-10 órás! Becsekkolási idő, az utasok már a reptéren kívül álltak sorban, az utazásukat megelőző este, hogy ne késsék le a gépeiket, illetve olyan is előfordult, hogy a biztonsági ellenőrzésnél alakult ki egy több száz fős tömeg, és a csomagok egymás hátán voltak a szalagokon.

Ami igazán meglepő, hogy ezek abszolút nagy repterek, ahol akár több tíz ezer utas is megfordul egy nap, szóval tényleg gondok vannak.

Dublin reptere (2022 Június)

De azért hoztam pár tippet a végére, ami jól jöhet:

  • tájékozodjunk indulás előtt
  • legyünk rugalmasak, ne hagyd, hogy ez elrontsa a nyaralásod!
  • Ha törlik a járatod vagy 3 órát késik akkor pedig kérj jogorvoslást amiért 250 – 600 euró kártérítés jár – Google „késett a gépem” és elintéznek mindent –
  • Vagy töltsd le a Colibri nevezetű appot, ott is fizetnek már 1 óra késés után, ha előre feltöltötted a repjegyedet.

Talán ezek is érdekelnek:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük