A Röviden egybe hangzó válasz, ha Európába, Amerikába vagy Afrikába utazol, hogy eszedbe se jusson. Igaz számos reptéren találkozhatunk a következő hetekbe szűrő vizsgálatokkal ( Prága, JFK, Izland), de ezek mind csak az elővigyázatosságra szolgálnak pánikra nincs ok.

Jó jó, de én Ázsiába utaznék a következő hetekben, Thaiföldre, Vietnámba, akkor se? A mai álláspont szerint ekkor se kell lemondanod.

A kedd reggeli álláspont szerint egyedül Kína tartozik a “veszélyes” országok közé, azon belül is egyetlen tartományát zártak le 60 milliós lélekszámú Hubeit. 

Koronavírus
Forrás: CNN

Hubei tartományba található Wuhan városa, amit  már biztos mindenki megtanulta az elmúlt pár napba. Itt jelent meg először Decemberben a 2019-nCoV más néven Koronavírus. 

Ezen kívül biztonsági intézkedések voltak a Kínával szomszédos Mongoliában is, itt 1 hónapos kényszer iskola szünetet rendeltek el, a megelőzés végett. Ezzel nekem ez az ország is felkerült az ideiglenes látogatás céljából nem ajánlott országok közé. 

A kínai tartomány lezárás magyar léptékkel felfoghatatlanul nagy, de ez Kínába inkább elővigyázatosság. Mindjárt el is magyarázom miért, és ennek mi köze van a te utazásodhoz, de először nézzük a tényeket.

Hasonló vírusok

A betegséggel kapcsolatos pánik egyelőre gyorsabban nő, mint a betegek száma

Az nCov-2019 nevű vírusnak hétköznapi használatba a „koronavírusnak” kedd reggelig Kínában 106 halálos áldozata volt. Az új koronavírustól eddig 14 országban 4515 ember fertőződött meg. Ez 2,3%-os halálozási ráta.

Ezek a számok elsőre elrettentően hathatnak , de mindjárt meg is mutatom, hogy miért nagyobb egyelőre a pánik, mint a valós probléma.

Egy közeli példát hozva a 2013. december– óta tartó Ebola járványba eddig megközelítőleg 25.500 ember betegedet meg és a halálozási arány 40% volt, ez több mint 10.500 embert jelent.

Ez azt jelenti, hogy a most fertőző korona vírushoz képest 100x annyi halálos áldozata volt.

Továbbá, annak az esélye, hogy te itt Magyarországon elkapod – de nézhetjük a világ többi részét is Kínát kivéve – kisebb, mint hogy bármilyen közúti balesetet, szenvednél.

Miért is nevezzük ezt új korona vírusnak?

1200px-coronaviruses_004_lores.jpg
nCov-2019 vírus

A 21. században eddig 2 nagyobb, ebbe a vírus családba tartozó járvány söpört át a világon, az egyik a SARS-CoV volt a másik a MERS-CoV. Ezek együttesen 10.500 embert fertőztek meg, és 1.500 ember halálát okozták. Ez 13%-os halálozási arány, ami sokkal magasabb a jelenlegi „új” nCov-2019 vírusénál.

Influenza vs. Koronavírus

Az Influenza a világ legnagyobb köztudott járványa a WHO adatai szerint évente 290.000 – 650.000 embert öl meg.

Csak Amerikába, több mint 60 ezer halálos esetről tudunk a 2017-2018-as időszakban, több mint 45 millióan kapták el valamilyen formába a vírust, és közülük 800 ezren kerültek kórházba. 

Addig a koronavírus évente 400 emberéletet követel, beleértve a járványokat is.

A veszélyeztetett csoport mindkét esetben hasonló

  • A terhes anyukák
  • A kis gyerekek fél – 5éves kor között
  • A 65 év felettiek
  • A krónikus betegek
  • És az egészségügyi dolgozók

Az nCov-2019 vírus azért lett veszélyesebb, minta korábbi Koronavírusok, mert már a 14 napos lappangási időszakban is fertőz, ez komoly probléma. Viszont, aki veszélyeztetett annak, amúgy is érdemes sokkal jobban odafigyelnie, de ettől még kijelenthetjük, hogy ha nem lesz 3000-szer nagyobb –  és erre, ilyen korlátozások, karanténok, mellett beláthatóan, kicsi az esély – akkor kijelenthetjük, hogy a koronavírusok súlya az Influenza arányba fajsúlytalan.

Volt már olyan, hogy azért nem utaztál el valahova, mert féltél, hogy elkapod az Influenzát? Szerintem sem.

De még is miért beszél akkor mindenki erről?

coronavirus-1.jpg

Ennek megértéshez fontos leszögezni, hogy, mint minden vírus ezt is jobb kellő elővigyázatossággal kezelni, mint később elszenvedni a komolyabb károkat.

Kína a 2002-es SARS vírus után megtanulta, hogy egy ilyen vírus komoly gazdasági kockázatot is jelent, abba az évbe több százalékkel csökkent az ország vásárló ereje a várakozásokhoz képest.

Nem elhanyagolható információ az se, hogy Kína még sose vett karantén alá egy tartományt, ez is növeli a helyzet komolyságát.

Gazdasági következmények. Ma, amikor Kínai a világ 2. legnagyobb gazdasága, minden ottani történésnek jelentősége van. Hiába a gyorsabb kommunikáció, Hubei a Kínai össztermelés 4%-ért felel, ennek 20%-os csökkenése esetén is, már érezhető 0,8%-os GDP visszaesést jelent Kínára nézve és 0,3%-ot világviszonylatban.

További probléma még, a mindig titokzatos zárt Kínai kommunista párt, ahol sose lehet tudni, hogy a kiadott információk és adatok teljesen lefedik- e a valóságot.

Ugyanúgy felelős az egészért a modern média és social platformok is. Már azelőtt nagyobb hír lett belőle, mielőtt világviszonylatban drasztikus számokról beszélhettünk volna és ezt csak tovább gerjeszti az össztársadalmi pánik.

Úgy vélem viszont az egyik legfontosabb elem, hogy ez a vírus Kína központjában ütötte fel a fejét, és nem az Ebolához hasonlóan Afrikában. Ma a megannyi hétköznapi, fogyasztási, élvezeti cikkünk Kínából származik, így ha ott valami oknál fogva leáll a gyártás, akkor annak 1-2 hónapos távlatban nézve érezhető hatásai lesznek nálunk is. De ami még fontosabb, Amerikába is. Nem érkezik meg a következő Nike cipő szállítmány, késik az Iphonok összeszerelése stb.

Ez a mai fogyasztó társadalomban, ahol a vedd, használd, majd dobd el törvény érvényesül igazán érzékenyen érinti az embereket.

A Valóság

kinavirua200127-346401.jpg

A csomagokat, amiket Kínából érkeznek azok nem veszélyesek, mivel a baktériumok embertől emberre terjednek (folyadékon keresztül: pl. nyál), szóval ez nem érvényes a csomagokra.

Kínába kevesebbet pánikolnak, mint külföldön. Egy kínai magyar lány így írja le a saját történetét:

„Hazatelefonáltam, és nincs pánik roham az embereknél. Mindenki éli a saját életét. Sok várost lezártak, csak BEFELÉ lehet menni, de ki nem. Nővérem ma ment vissza Wuhanba (ahol kirobbant a vírus) és mondta minden rendben. Mindenki otthon van és várják a város lezárási 14. napot (a betegség kitörési határa). Ha esetleg kimennek vásárolni, akkor maszkkal. NINCS PÁNIK. Szóval Magyarországon végképp nem kell félni. Mindenki vigyázzon magára. Az vírusos influenza több embert öl meg évente. Szedje mindenki a vitaminokat és rendszeres kézmosás!”

Súlyos Vírusok a világból

200124030528-02-coronavirus-0124-restricted-super-169.jpg

Kigyűjtöttem még pár nagyobb betegséget, vírust, amik mind fajsúlyosabb média figyelmet érdemelnének, de hát ma mindennek a Koronavírusról kell szólnia, mert ez érdekelni az embereket.

A Kolera évente 21.000- 143.000 áldozatot ejt. A Tifusznak – a nyers ételekkel összefüggésbe, éves szinten, több mint 160.000 áldozata van.

A Malária betegségek az egész világot figyelembe véve, csupán 2017-ben 220 millió fertőzést okoztak, közülük csak egy év leforgása alatt 435 ezer ember halt meg. Ezzel a Málária a számos történelmi esemény után ma is a világ egyik legnagyobb gyilkos betegsége.

AIDS, Tuberkulózis, Tüdőgyulladás mindegyik betegség milliók életébe kerül évente, mind közül a Tüdőgyulladás a legveszélyesebb, éves szinten 2-4 millió halálos áldozattal.

Ezzel nem azt mondom, hogy ne foglalkozzunk a Koronavírussal, mert igenis előzzük meg egy nagyobb járvány kialakulását, de ehhez elegendő a normál odafigyelés minden embertől, ami amúgy is elvárható lenne egy átlagos Influenza szezonban.

Mossunk kezet, Ne menjünk náthásan emberek közé, szedjünk vitaminokat és legyünk informáltak, hogy helyén tudjuk kezelni a történéseket és feleslegesen ne pánikoljunk túl sokat.

Szóval legyetek ti a kivételek, és tájékozódjatok.

Még több cikk és tartalom Facebookon és Instagrammon

Én Illés voltam,

Sziasztok.